Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Εγκεφαλικά Κύματα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 86 δισ. νευρώνες κατά προσέγγιση, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Πρόκειται για κύτταρα που διεγείρονται από ηλεκτρικά φορτία, επεξεργάζονται και αναμεταδίδουν πληροφορίες μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων. Τα κύτταρα αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των συνάψεων, σχηματίζοντας έτσι τα νευρωνικά δίκτυα μέσα απ`όπου διανέμονται οι πληροφορίες των 5 αισθήσεων καθώς διαπερνούν το κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα (αυτή είναι μια απλοποιημένη εισαγωγή και μια γενική εικόνα).
Καθώς τα κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ηλεκτρικών παλμών, παράγονται εγκεφαλικά κύματα (brainwaves) που μπορούν ν`ανιχνευθούν με αισθητήρες τοποθετημένους στο κεφάλι και να μετρηθούν με ακρίβεια με εγκεφαλογράφημα και μονάδα μέτρησης Hz (κύκλοι ανά δευτερόλεπτο). Μετά από δεκαετίες ερευνών, έχουμε αντιληφθεί 5 λειτουργικά πρότυπα (patterns) σε διαφορετικές συχνότητες που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μια κατάσταση συνείδησης. Ένας υγιής εγκέφαλος, παράγει όλα αυτά τα συχνοτικά πρότυπα σχεδόν ταυτόχρονα, αλλά πάντα επικρατεί αυτό στο οποίο είναι στραμμένη η συνείδησή μας, ανάλογα με τις δραστηριότητές μας. Έτσι λοιπόν έχουμε:

1. Κύματα Δέλτα (0,5-3 Hz)

Οι χαμηλότερης ταχύτητας συχνότητες με το μεγαλύτερο εύρος, παράγονται σε βαθύ υπερβατικό διαλογισμό και σε βαθύ ύπνο δίχως όνειρα. Είναι η πύλη του προσωπικού και συλλογικού ασυνείδητου, που οδηγεί στην επαφή με τον Συμπαντικό Νου και σε πληροφορίες και γνώσεις που προέρχονται απευθείας από την Πηγή. Σε αυτό το στάδιο, η συναίσθηση του περιβάλλοντος διακόπτεται και έχουμε την δυνατότητα αυτοθεραπείας ψυχολογικών αλλά και σωματικών τραυμάτων μέσω αναζωογόνησης του ανοσοποιητικού συστήματος και κυτταρικής ανάπλασης καθώς το σώμα μας ρυθμίζει τον μεταβολισμό, την λειτουργία της καρδιάς, την πέψη και εστιάζει όλες τις δυνάμεις του στην ανάπτυξη και την θεραπεία. Είναι το επίπεδο συνείδησης που λειτουργούν οι περισσότεροι “εμπαθητικοί” (αυτοί που έχουν την ικανότητα να “διαβάζουν” τους άλλους χωρίς να παρασύρονται από τις εξωτερικές τους εικόνες, τα λόγια τους κ.λπ.). Εμφανίζονται να κυριαρχούν στα βρέφη και τα νεαρά παιδιά (έτσι εξηγείται η σύνδεση των παιδιών με το “αόρατο” και οι έντονες συχνά μνήμες τους από τον κόσμο που έχουν έρθει) και κατά την τρίτη ηλικία ο εγκέφαλός μας χάνει την δυνατότητα παραγωγής τους. Τα κύματα Δέλτα μας φέρνουν σ`επαφή με τον σωματικό μας μηχανισμό στην 1η και την 2η διάσταση, σε κυτταρικό και υποατομικό επίπεδο ενώ μας προωθούν στα ανώτερα επίπεδα* της 4ης διάστασης και μας οδηγούν στην πύλη της 5ης διάστασης και την Γαλαξιακή Συνειδητότητα. Εδώ, θυμόμαστε και βιώνουμε τον πολυδιάστατο εαυτό μας κατανοώντας το βαθύ μυστήριο της ενότητας με τον Πλανήτη, το Ηλιακό Σύστημα και τον Γαλαξία που κατοικούμε. Σε αυτή την κατάσταση συνείδησης, η δυνατότητα ν`αφεθούμε πλήρως μπορεί να φέρει το φυσικό μας σώμα σε κάτι που μοιάζει με χειμερία νάρκη ή με κώμα. Πολλοί γιόγκις και πολλές γιογκίνις έχουν καταφέρει να μείνουν σε αυτή την κατάσταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ρυθμίζοντας τους χτύπους της καρδιάς τους και τις σωματικές λειτουργίες στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Σε αυτό το στάδιο βιώνονται οι εξωσωματικές εμπειρίες και από αυτό φτάνει κανείς στο samadhi (το σημείο της απόλυτης ακινησίας του νου, της απόλυτης γαλήνης).
* Η 4η διάσταση χωρίζεται σε 7 υπο-πεδία. Είναι η διάσταση όπου η συνείδησή μας «κατοικεί» στο διάστημα που βιώνουμε αποσαρκωμένοι. Το επίπεδο που θα βρεθούμε μετά τον σωματικό μας θάνατο είναι αντίστοιχο της εσωτερικής εργασίας που κάναμε κατά την διάρκεια της γήινης παρουσίας μας.
Υπερ-λειτουργία: εγκεφαλικές βλάβες, μαθησιακά προβλήματα, ανικανότητα σκέψης, υπερβολική ελλειματική προσοχή – υπερκινητικότητα (ADHD).
Υπο-λειτουργία: ανικανότητα σωματικής και εγκεφαλικής αναζωογόνησης, λίγος και κακός ύπνος.
Ισορροπία: φρόντισε να κοιμάσαι όσο και όταν χρειάζεσαι και μάθε ν`αφήνεσαι για να κοιμάσαι βαθιά και ξεκούραστα. Μάθε να έχεις εμπιστοσύνη στο ψυχικό σου πρόγραμμα και να το ακολουθείς χωρίς αντιστάσεις.


2. Κύματα Θήτα (3-7,5 Hz)

Χαμηλής ταχύτητας συχνότητες με αρκετά μεγάλο εύρος, εμφανίζονται στην διάρκεια του ελαφρού ύπνου και κυριαρχούν στον βαθύ διαλογισμό. Λειτουργούν ως πύλη που οδηγεί στην μνήμη και συνεπώς παρέχουν πρόσβαση στη γνώση που έχουμε αποθηκεύσει, τόσο από την παρούσα ενσάρκωση όσο και από τις προηγούμενες. Οι αισθήσεις μας αποσύρουν την προσοχή τους από τον εξωτερικό κόσμο και εστιάζουν στην αναζήτηση σημάτων που έρχονται από εντός. Οριοθετούν τη “ζώνη του λυκόφωτος”, εκείνη την κατάσταση συνείδησης που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ και που συναντάται λίγο πριν αποκοιμηθούμε βαθιά ή λίγο πριν συνδεθούμε με το περιβάλλον μας καθώς ξυπνάμε, είναι το σημείο όπου η συνείδηση μοιάζει να “γλιστράει” από το ένα επίπεδο στο άλλο. Εδώ έχουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητό μας και σε όλα τα επώδυνα γεγονότα και άλυτα σημεία που έχουν αποθηκευτεί και περιμένουν συσσωρευμένα την εξυγίανσή τους. Γι`αυτό και πολύ συχνά, η μετάβασή μας σε αυτό το επίπεδο έχει αποτέλεσμα εφιάλτες που δεν είναι παρά οι μεταμφιεσμένοι φόβοι μας που ζητούν θεραπεία και απελευθέρωση. Αν εργαστούμε συνειδητά με αυτό το επίπεδο και καταφέρουμε να παραμείνουμε εκεί, τότε μας προσφέρονται εμπνευσμένες λύσεις σε προβλήματα και μια ανεπτυγμένη διαίσθηση που μπορεί να μας καθοδηγήσει σε φωτεινά μονοπάτια καθώς μαθαίνουμε ν`ακούμε την εσωτερική μας φωνή που μιλάει πάντα ψιθυριστά. Εδώ βρίσκουμε την ικανότητά μας να συνδεθούμε με τον πνευματικό κόσμο, να βιώσουμε βαθιά και ανεπεξέργαστα συναισθήματα, να μεταμορφώσουμε νοητικά πλαίσια και ν`απαλλαγούμε από ξεπερασμένες αντιλήψεις, να προσεγγίσουμε την εσωτερική μας γαλήνη καθώς ατενίζουμε άφοβα μυστικιστικές αλήθειες, θεραπεύουμε τις πληγές μας και ανακαλύπτουμε τον σκοπό της ζωής μας. Στα σύνορα με τα κύματα Άλφα (7-8 Hz) βρίσκουμε τη δυνατότητα δημιουργίας της δικής μας πραγματικότητας καθώς εισάγουμε συνειδητά στο νοητικό μας πεδίο τις σκεπτομορφές που επιθυμούμε να βιώσουμε και συντονιζόμαστε μαζί τους. Τα κύματα Θήτα είναι η συχνότητα της πλανητικής συνείδησης (του Πλανητικού Λόγου) και μέσω αυτών μπορούμε να συνδεθούμε με την Γαία και να προσεγγίσουμε την 4η διάσταση, κυρίως στα χαμηλά της υπο-πεδία. Εδώ βιώνονται οι μεταμορφωτικές εμπειρίες της συνείδησης, οι ξαφνικές αποκαλύψεις, τα οράματα, οι επαφές με άλλες οντότητες υψηλότερων κραδασμών κ.λπ.
Υπερ-λειτουργία: ελλειματική προσοχή – υπερκινητικότητα (ADHD), υπερδραστηριότητα, κατάθλιψη, παρορμητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης/παρακολούθησης, εύκολα χειραγωγήσιμα άτομα καθώς βρίσκονται συχνά σε στάδιο ημι-ύπνωσης.
Υπο-λειτουργία: εκνευρισμός, άγχος, φτωχός συναισθηματικός κόσμος.
Ισορροπία: διαλογίσου/προσευχήσου και φρόντισε να έρχεσαι σ`επαφή με τον εσωτερικό σου εαυτό και κόσμο. Επέβαλλε ρυθμό στη ζωή σου και μην σπαταλιέσαι άσκοπα. Βρες το θάρρος ν`αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου όπως είναι χωρίς να τα κρίνεις και να τα καταστέλλεις.


3. Κύματα Άλφα (7,5-14 Hz)

Μέτριας ταχύτητας συχνότητες, μέτριου εύρους κύματα. Εδώ συναντάμε την δυνατότητα να είμαστε παρόντες στο Τώρα. Είναι το αρχικό στάδιο που πετυχαίνει ο διαλογισμός καθώς ο ασκούμενος μαθαίνει να σωπαίνει το μυαλό του. Αυτό σημαίνει ότι η ροή των σκέψεων συνεχίζεται αλλά ο παρατηρητής δεν επεμβαίνει, δεν ταυτίζεται μαζί τους και συνεπώς δεν παρασύρεται από αυτές. Είναι η εικόνα του Ταοϊστή που παρατηρεί το ρυάκι ή τον χείμαρρο των σκέψεών του με τέτοια απόσπαση που κάποια στιγμή το κοιτάζει αλλά δεν το βλέπει. Είναι το στάδιο όπου έχεις συναίσθηση του περιβάλλοντός σου αλλά καθώς δεν ασχολείσαι μαζί του, ταυτόχρονα ξεκουράζεις το μυαλό σου και αναπαύεις το σώμα σου. Μπορείς να βρίσκεσαι σε χαλαρή εγρήγορση αλλά με τρόπο ώστε μυαλό και σώμα να ενοποιούνται και να μην αντιπάλλονται. Εδώ, κλείνεις τα μάτια σου, συντονίζεσαι πολύ βαθιά με τον εαυτό σου, ησυχάζεις και μπορείς να εστιάσεις και να συγκεντρωθείς με σκοπό να κατανοήσεις κάτι ή να επαναπροσδιοριστείς όπως επιθυμείς. Είναι το στάδιο που βρίσκεσαι όταν είσαι ήρεμα εκδηλωτικός, όταν είσαι καλός ακροατής σε μια συζήτηση ή εστιάζεις στην μουσική που ακούς, όταν κατανοείς την ποίηση και την αφηρημένη τέχνη, όταν λύνεις προβλήματα με άνεση και όταν η αντίληψή σου είναι ολιστικού και όχι διαχωριστικού τύπου. Η αίσθηση του χώρου-χρόνου δεν σε απασχολεί ιδιαίτερα, δύσκολα αποσπάσαι και ακούς την εσωτερική σου φωνή πολύ πιο εύκολα. Βρίσκεσαι επάνω στο μονοπάτι μεταξύ 3ης και 4ης διάστασης ενώ οι προσλαμβάνουσές σου εμπλουτίζονται από την πολυδιάστατη αυτή οπτική μέσα από πληροφορίες που στέλνει ο υπερσυνείδητος εαυτός σου με βασικό κίνητρο την δημιουργικότητα. Είναι το επίπεδο όπου λειτουργεί η δημιουργική φαντασία και ο οραματισμός και ουσιαστικά, είναι η περιοχή της Συλλογικής Συνειδητότητας και η πύλη που οδηγεί στο υποσυνείδητο. Όσο πιο κοντά στην χαμηλότερη βαθμίδα πλησιάζεις, τόσο αναδύεται η ικανότητα της διαίσθησης. Τα κύματα Άλφα είναι επίσης η “γέφυρα” που πρέπει απαραιτήτως να χτιστεί αν θέλουμε να θυμόμαστε τα όνειρά μας που φέρνουμε από τα κύματα Θήτα. Αν η συνείδησή μας περνάει γρήγορα από τα Κύματα Θήτα (δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο) στα Βήτα (αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο), είναι σχεδόν αδύνατο να θυμηθούμε οτιδήποτε εκτός από σκόρπιες και ασύνδετες μεταξύ τους εικόνες.
Υπερ-λειτουργία: ονειροπόληση (daydreaming), ανικανότητα συγκέντρωσης, υπερβολική χαλαρότητα.
Υπο-λειτουργία: εκνευρισμός, πολύ άγχος, αυπνία.
Ισορροπία: βρίσκεις τρόπο και χρόνο να χαλαρώνεις, μαθαίνεις να φιλοσοφείς τη ζωή και να στοχάζεσαι πάνω σε καθετί που σε απασχολεί, αποσπώντας τον εαυτό σου από κάθε ταύτιση που παραμορφώνει και παρερμηνεύει τις εικόνες των βιωμάτων σου. Βρίσκεις δημιουργική απασχόληση με στόχο να φέρεις εστίαση και χαρά στην καθημερινότητά σου. Εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να κρατάς τα μάτια σου κλειστά όταν ξυπνάς ώστε να μεταφέρεις τις μνήμες των ονείρων σου και φροντίζεις να τα καταγράφεις και να τα μελετάς με σκοπό να κατανοήσεις την συμβολική τους γλώσσα και έτσι να επικοινωνήσεις ουσιαστικά με τον εσωτερικό εαυτό σου.4. Κύματα Βήτα (14-40 Hz)

Υψηλής ταχύτητας συχνότητες με χαμηλού εύρους κύματα, κυριαρχούν στη διάρκεια των ωρών που είμαστε ξύπνιοι και ασχολούμαστε με τον εξωτερικό κόσμο των μορφών και των ιδεών. Είμαστε προσεκτικοί και εστιασμένοι στην επίλυση προβλημάτων, κρίνουμε καταστάσεις (και ανθρώπους) και παίρνουμε αποφάσεις, διαβάζουμε, γράφουμε, έχουμε κοινωνικές σχέσεις και επαφές, σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας και καθορίζουμε τους στόχους μας. Είναι το πεδίο της λογικής συνέχειας και της αναλυτικής σκέψης αλλά και το πιο ασταθές καθώς είμαστε πολύ επιρρεπείς σε περισπασμούς από τον εξωτερικό κόσμο και τα μυριάδες ερεθίσματα των 5 αισθήσεων, κάτι που προκαλεί διαρκώς “εσωτερικό θόρυβο” με συνέπεια να μην μπορούμε ν`ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή. Η συνεχής παραμονή μας σε αυτό το επίπεδο δημιουργεί τους εσωτερικούς διαλόγους με εκείνη την γκρινιάρα, σχεδόν ξιπασμένη όψη μας που πάντα εμφανίζεται με μια επικριτική διάθεση απέναντι σε εμάς και τους άλλους, κάτι που υποδηλώνει την μάστιγα του άγχους σε συνειδητά και υποσυνείδητα επίπεδα. Αυτό το επίπεδο αφορά στον συνειδητό γήινο εαυτό μας, την προσωπικότητα που προβάλλουμε στον τρισδιάστατο κόσμο (3d). Τα κύματα Βήτα χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες:
α) Β'1 (14-17 Hz): επεξεργασία/ταξινόμηση ιδεών και θεωριών, στοχασμός, περισυλλογή,
β) Β'2 (17-22 Hz): ουσιαστική εμπλοκή και δράση καθώς προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να προωθήσουμε/επιτύχουμε τους στόχους μας,
γ) B'3 (22-40 Hz): υψηλής πολυπλοκότητας σκέψεις, αφομοίωση νέων εμπειριών, νευρικότητα, αναστάτωση, άγχος, αλλά και ενθουσιασμός, έξαψη, διέγερση. Σε αυτό το επίπεδο, οι περισσότεροι δεν μπορούμε να παραμείνουμε για πολύ καθώς απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας και μας εξουθενώνει γρήγορα.
Υπερ-λειτουργία: έκκριση αδρεναλίνης, εκνευρισμός, αδυναμία χαλάρωσης, άγχος.
Υπο-λειτουργία: ελλειματική προσοχή – υπερκινητικότητα (ADHD), υπερδιέγερση, ονειροπόληση, κατάθλιψη, ελλειπείς και επιφανειακές γνώσεις, φαινόμενο “Alpha blocking”: αδυναμία μετάβασης σε κύματα Άλφα λόγω υπερβολής κυμάτων Βήτα.
Ισορροπία: μαθαίνεις να συγκεντρώνεσαι και να εστιάζεις, να καθορίζεις προτεραιότητες, μαθαίνεις να κάνεις ένα βήμα κάθε φορά, μαθαίνεις ν`αποφεύγεις τις υπερβολές κάθε είδους και καθετί που σου προκαλεί φόβους και αγχωτικές καταστάσεις διαχωρισμού.5. Κύματα Γάμα (40-100 Hz)

Ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα και, στα χαμηλά επίπεδα της κλίμακας, παράγονται όταν μαθαίνουμε κάτι εντελώς καινούριο για πρώτη φορά που απαιτεί ένα “ανοιχτό από προκαταλήψεις μυαλό”. Στα ανώτερα επίπεδα της κλίμακας και καθώς η ταχύτητά τους αυξάνεται, αντιστοιχούν στη δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας πληροφοριών που έρχονται από όλες τις υπόλοιπες καταστάσεις συνείδησης (multi-tasking). Εδώ, το μυαλό πρέπει να έχει σωπάσει ώστε να γίνει αντιληπτή στη συνείδηση η πληροφορία που εμφανίζεται κι εξαφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα. Τα κύματα αυτά παράγονται και εκπέμπονται από ανθρώπους που ζούν υπηρετώντας υψηλές αξίες (αλτρουισμός, ανιδιοτελής/άνευ όρων αγάπη) και επειδή τέτοιοι άνθρωποι δεν συναντώνται συχνά (σύμφωνα με την άποψη των ερευνητών πάντα), δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής ένδειξη και ασφαλές συμπέρασμα για την πηγή προέλευσής τους. Οι επιστήμονες εικάζουν όμως ότι ρυθμίζουν την αντίληψη και μπορούν να επεκτείνουν την συνειδητότητα μέχρι του σημείου όπου το Πνεύμα του ανθρώπου κάνει αισθητή την παρουσία του. Από την πλευρά του εσωτερισμού/αποκρυφισμού, είναι η πύλη που οδηγεί στον Ανώτερο Εαυτό ή στην Υπερσυνείδηση με κυρίαρχη ιδιότητα την ενόραση. Η εμπειρία εδώ βρίσκεται στην 5η διάσταση και πέρα από αυτή, έξω από κάθε χώρο-χρόνο, ξεπερνάει ακόμα και την έννοια της “διάστασης” καθώς η αντίληψη της Ενότητας πλέον επεκτείνεται προς την Ολότητα, απ`όπου και αναδύεται η πολυδιάστατη, Συμπαντική Συνείδηση.
Υπερ-λειτουργία:  νευρικότητα, υπερδιέγερση, άγχος.
Υπο-λειτουργία: ελλειματική προσοχή – υπερκινητικότητα (ADHD), κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες.
Ισορροπία: εξάσκηση στον διαλογισμό, επιλέγεις μια τεχνική που σου ταιριάζει και ασκείσαι όσο συχνότερα μπορείς.

Όπως ειπώθηκε στην εισαγωγή, ο εγκέφαλός μας παράγει ταυτόχρονα όλα αυτά τα κύματα, αλλά κυριαρχούν αυτά στα οποία είμαστε εστιασμένοι. Κάθε συναίσθημα και κάθε μας σκέψη έχουν την ικανότητα να μετατοπίσουν την εστίαση και συνεπώς να δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση συνείδησης και μια αντίστοιχη πραγματικότητα, μέσα στην οποία θα συναντήσουμε τον εαυτό μας. Ο εγκέφαλος είναι ένα εργαλείο, ένα όργανο που αν κατανοηθεί και κουρδιστεί σωστά και με υπομονή, έχει τη δυνατότητα να γίνει πύλη προς όλες τις διαστάσεις καθώς είναι ήδη συνδεδεμένος με καθεμία από αυτές, εν δυνάμει. Μια προσεκτική μελέτη των κυμάτων και μια σύγκριση μεταξύ τους μπορεί να ανυψώσει την αντίληψή μας ώστε να κατανοήσουμε όλες τις διαφορές που αναγνωρίζουμε επιφανειακά σε κάθε άνθρωπο, στην όψη του της προσωπικότητας, αλλά που δυσκολευόμαστε να διεισδύσουμε στο βάθος τους με συνέπεια να κατακρίνουμε και ν`ανταγωνιζόμαστε χωρίς λόγο και έτσι να μην συγχωρούμε. “Όπως ένας άνθρωπος σκέφτεται, έτσι και είναι”, μας διδάσκει ένα αρχαίο αξίωμα και “η ενέργεια ακολουθεί την σκέψη” συμπληρώνει ένα άλλο, κάτι που σημαίνει ότι εμείς δημιουργούμε την όψη εκείνη της πραγματικότητας που βιώνουμε, εμείς φτιάχνουμε τον κόσμο μας “κατ`εικόνα και ομοίωση” και έχουμε πάντα τη δυνατότητα να διορθώσουμε ό,τι δεν ταιριάζει με το επίπεδο της αντίληψης που έχουμε κατορθώσει να συλλάβουμε. Το κλειδί βρίσκεται στην χρήση της θέλησής μας, στην εφαρμογή της γνώσης που κατέχουμε, ανάλογα με τα ιδανικά που έχουμε θέσει και υπηρετούμε στη ζωή μας.


Αν η ιστορία της Ανθρωπότητας έχει στιγματιστεί από μια έννοια, αυτή είναι σίγουρα η μάχη μεταξύ του καλού και του κακού που μοιάζει να συνεχίζεται στους αιώνες. Στην ουσία, πρόκειται για την μάχη του Συνειδητού (Γνώση, Σοφία, Αυτογνωσία, Φως) με το Ασυνείδητο (άγνοια, ανευθυνότητα, χάος, σκοτάδι). Το Φως του Πνεύματος αγωνίζεται να βρεί τον δρόμο του, να δυναμώσει την λαμπρότητά του και να εγκαθιδρύσει τη λάμψη του πάνω στο πηχτό σκοτάδι του υλικού πεδίου της λήθης, ξεπερνώντας όλες τις δοκιμασίες και υπομένοντας όσους σάρκινους θανάτους χρειαστεί. Στην διάρκεια της μακρόχρονης Ιστορίας μας, δεν είμασταν ποτέ μόνοι. Σε κάθε Ιστορική εποχή εμφανίστηκαν οι Πνευματικοί Οδηγοί μας με την μορφή Διδασκάλων που μας πρόσφεραν γνώσεις και δυνατότητες να κρατήσουμε την εσωτερική μας φλόγα αναμμένη, θάρρος για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, έμπνευση για να παράγουμε έργο που θ`αφυπνίσει ολοένα και περισσότερους. Το εξελικτικό σημείο που η Ανθρώπινη Φυλή είχε φτάσει ήταν υποταγμένο στην αυθεντία κάθε είδους και συνεπώς χειραγωγημένο σε τέτοιο βαθμό που πολύ συχνά οι γνώσεις που μας προσφέρθηκαν στράφηκαν εναντίον μας μέσα από φανατική, μυωπικά μονοδιάστατη προσήλωση στο “γράμμα του νόμου” που κατά κανόνα έχανε την ουσία και παρέμενε στην επιφάνεια. Ακολουθήσαμε τυφλά και μαζικά έννοιες που ποτέ δεν είχαμε την βιωματική τους εμπειρία, τις είχαμε κατανοήσει μονάχα σε έναν βαθμό και αποκλειστικά διανοητικά, στα κατώτερα επίπεδα της νόησης. Μιλούσαμε για το δίδαγμα της Αγάπης αλλά απουσίαζε η Καρδιά μας, γράψαμε χιλιάδες τόμους γι`αυτήν αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να την βιώσουμε και να την αναπτύξουμε στις κοινωνίες μας, γι`αυτό και αιματοκυλήσαμε τη Γαία στο όνομα μιας “αγάπης” που ποτέ δεν γνωρίσαμε. Η εποχή της αυθεντίας πέρασε ήδη ανεπιστρεπτί και η Φυλή εξελίχθηκε, ζυμώθηκε και ωρίμασε μέσα από τα λάθη της έτσι ώστε να είναι πλέον έτοιμη ν`αναλάβει τις ευθύνες της και να συναντήσει το πεπρωμένο της. Σήμερα που η τεχνολογία μας προσφέρει άπειρες δυνατότητες προσέγγισης της γνώσης σε προσωπικό επίπεδο, μας παρέχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να γίνουμε εμείς η αυθεντία του εαυτού μας, ο δάσκαλος και ο μαθητής. Τώρα μπορούμε να γνωρίσουμε το αντικείμενο της αναζήτησής μας προσωπικά και όχι μέσω άλλων, μεσολαβητών και λοιπών παραγόντων. Ο σωματικός μας εξοπλισμός είναι διαθέσιμος προς εξερεύνηση και ανακάλυψη, σε κάθε σοβαρό και αφοσιωμένο αναζητητή που δεν αποδέχεται επιφανειακές απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματά του. Τώρα μπορεί να πλησιάσει οπλισμένος με επιστημονικές γνώσεις που θα κρατήσουν μακριά κάθε είδους δεισιδαιμονία και φόβο, τώρα μπορεί να γνωρίζει και ν`αποδεικνύει την γνώση του μέσω βιωματικής εμπειρίας, κάτι που τον καθιστά ανίκητο απέναντι σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης, απ`όπου κι αν προέρχεται. Αυτή είναι η ουσιαστική πρόοδος της Φυλής, αυτή είναι η Πύλη που θα οδηγήσει την Ανθρωπότητα μακριά από κάθε σκοτάδι της άγνοιας και θα σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου Πολιτισμού που θα εξαπλώσει το Φως του στα πέρατα του Σύμπαντος.


- artist: Sam Farrand -